praktische informatie

Internationaal Studentendictee der Nederlandse taal 2020 is afgelast.De tekst was klaar en Kris van de Poel zou het voorlezen en onze sponsor was wederom Van Dale uitgevers.

Gezien de gevolgen van de corona pandemie kan het dictee 2020 echter niet plaatsvinden.
Graag zien wij u terug in 2021. 

Het coördinerend comité,

dr. habil. Agata Szubert - Universiteit van Wrocław

Martin van Dijk - Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Polen

 

Het Internationaal Studentendictee wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsor: Van Dale uitgevers.

Studenten

Indien u aan een van de deelnemende universiteiten Nederlands studeert – ook al is het maar tijdelijk of als bijvak, dan is het voldoende uw docent of de coördinator in uw regio naar het dictee te vragen.  Als student(e) Nederlands komt u in aanmerking voor een prijs.

 

Niet-studenten

Indien u geen student(e) bent, maar toch uw kennis van de Nederlandse taal wilt testen bent u ook welkom! U komt echter niet in aanmerking voor een prijs komt en doet mee voor uw plezier.  Neem contact op met de coördinator in uw regio en meldt u van te voren aan.

 

Coördinatoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdstip

In alle deelnemende centra wordt het dictee gehouden op dinsdag 28 april 2019 om 12.00 uur (CET). In Roemenië en Bulgarije is het dan 13.00 uur.

 

Het dictee

De tekst wordt in totaal drie keer voorgelezen.

  • De eerste keer is de tijd om te luisteren en zoveel mogelijk proberen te begrijpen.
  • Daarna zal het dictee in stukjes voorlezen en u begint te schrijven.
  • Wanneer de hele tekst is gedicteerd, wordt deze nog eens rustig voorgelezen en kunt u eventuele correcties aanbrengen.

 

Uitslag

De dictees worden door de plaatselijke docenten verbeterd en de resultaten zijn veelal binnen een uur bekend. Wie het minst aantal verkeerd geschreven woorden in het dictee heeft staan, wordt vanzelfsprekend de plaatselijke winnaar. Mocht blijken dat er meerdere personen met hetzelfde aantal fouten zijn, dan wordt onder hen nog een beslissende ronde gehouden.

 

In acht van de deelnemende landen is de plaatselijke winnaar tevens landkampioen van het Internationaal Studentendictee der Nederlandse taal.

 

In Polen, Tsjechië, Bulgarije en Hongarije nemen meerdere universiteiten deel en zullen de resultaten per universiteit gecoördineerd worden om de uiteindelijke landskampioen te kunnen bepalen.

Eventueel volgt ook hier een beslissende ronde onder de beste uit de verschillende centra.

 

De allerbeste student in de regio Centraal-Europa krijgt de titel Regionale Nederlandse-spellingkampioen 2019. Dit is een grote eer en enorme prestatie want naar schatting zullen er meer dan 200 studenten in de Comeniuslanden meedingen naar deze titel.

 

Tot slot

Schrijf leesbaar! Wat bij het corrigeren bijvoorbeeld niet duidelijk als een “a” of een “o” kan worden geïdentificeerd, wordt als een fout aangerekend.

Gebruik geen BLOKLETTERS: de corrector kan dan onmogelijk zien of er een hoofd- of een kleine letter wordt bedoeld.

 

Geef niet op! Indien u een stukje niet begrijpt, blijf dan rustig. Bij het verbeteren telt het aantal verkeerd geschreven woorden en niet het feitelijke aantal gemaakte fouten. Een woord dat uit uw tekst is verdwenen, telt als één fout.  Drie niet opgeschreven woorden betekent niet per definitie een mislukt dictee.